REABILITAREA FILISTINILOR

           Se spune despre ei ca erau inculti, nespalati, hirsuti, greoi la minte  – ganditi-va doar ca uriasul Goliat a fost batut mar de sprintenul David -, hoti, pirati si tradatori pe deasupra  – Dalila ii reprezinta cel mai bine !  Barbari, ce mai ! Barbari care incurcau viata luminatilor locuitori ai Levantului si Egiptului…

Prin anul 1923 insa au inceput sapaturi arheologice la un grup de ruine ce se intindeau nu departe de Ierusalim. Pe masura ce se desavarsea dezvelirea ruinelor, de sub pamant apareau ramasitele unui oras multimilenar. Era o asezare sofisticata, un complex de circa 1 hectar, probabil un palat regal, ce a functionat prin secolele XII-X si chiar pana in al VII-lea veac i.Hr. Asezarea a fost intemeiata, dupa un proiect ingenios, de catre constructori capabili, care-si cunosteau bine meseria: cladiri functionale, un zid de aparare, un sector industrial, cartiere pentru nobili si oraseni de rand, altare religioase, depozite de alimente, canalizare fara cusur – pe care ar invidia-o multe orase ale zilelor noastre -, plus un sistem sofisticat de dispunere a diverselor zone in terase, pentru a se folosi caderea naturala a apei captate din izvoarele aflate in apropiere. Civilizatie serioasa, fara indoiala, care multa vreme n-a putut fi atribuita vreunuia dintre popoarele cunoscute ale istoriei locurilor.

goliath

Apoi surpriza: locuitorii orasului – probabil in jur de 6 000 – nu erau altii decat hulitii filistini, iar asezarea era chiar Ekron, legendarul, biblicul Ekron !  Din piesele raspandite in tarana mileniilor, istoricii pot reconstitui, bucata cu bucata, „mozaicul”. Istoria filistinilor ar arata asa…

… Un grup de marinari din Marea Egee au atins Levantul prin  1 200  i.Hr., stabilindu-se intre triburile israielite (la est)  si piramidele egiptene, deja milenare (la sud). Erau vremuri agitate, imperiul hitit se farmita si urma, curand, sa intre in negura uitarii, civilizatia greaca se pregatea pentru o jumatate de mileniu de declin, asa ca – dupa parerea de astazi a expertilor  – cultura filistina avea sa devina o oaza de progres in mijlocul unui ocean de decadere.

Filistinii, spune istoria  „citita” in Ekron, erau in primul rand metalurgi de mare clasa, probabil singurii in lumea acelor timpuri care stiau sa prelucreze fierul si sa fabrice otel. Inevitabil erau si soldati redutabili, caci spadele si scuturile de otel i-au ajutat sa infranga triburile vecine si sa decimeze armata regelui Saul. A fost nevoie de o alianta, prin secolul X i.Hr., intre regatele Israelului si Iudeii, pentru a le stavili inaintarea; invinsi intai de soldatii regelui David, apoi de egiptenii aliati cu regele Solomon, filistinii isi vor incepe declinul pe la sfarsitul acelui secol.

filistenii

Dar civilizatia lor a inflorit din nou in secolul al VII-lea i.Hr., in statul vasal puternicilor asirieni. Dupa cucerirea Ekronului de catre babilonieni, ultimele urme ale haladuirii filistinilor in istoria lumii dispar, ei ramanand doar in legendele fostilor inamici si abia arheologii veacului XXI vor dezgropa probabil adevarul.

Erau  – arata ruinele Ekronului –  constructori de inalta clasa, cu inclinatie spre arta, fapt dovedit de ceramica lor: vase negre, rosii, albe, splendid decorate cu pasari, pesti si modele geometrice, si de obiecte uzuale si bijuteriile frumos impodobite. Se ocupau mai putin cu agricultura, dar cresteau vite, oi si porci  – dupa cantitatea de vase descoperita in oras s-a putut calcula ca alimentatia zilnica a filistinului era mai bogata in proteine decat a multor europeni de astazi  – faceau comert, industria alimentara fiind sectorul economic cel mai dezvoltat: cele 200 de instalatii de fabricat ulei produceau circa 1 000 tone de ulei de masline pe an, pe care il trimiteau, dupa toate probabilitatile, catre Egipt, tara ce constituia principala piata de alimente a vremii.

Desigur, despre filistini multe nu se cunosc. Nu se stie, de pilda, daca au avut un alfabet si ce fel de limba vorbeau. Si nu se stie daca neamul lor s-a stins dupa ocuparea Ekronului de catre ostile Babilonului sau poate ca istoria a avut unul din obisnuitele  „lapsus”-uri si urmasii filistinilor traiesc ca neam distinct si astazi !  Dar un lucru se cunoaste cu exactitate: dupa cele trei sferturi de veac de sapaturi la Ekron reputatia filistinilor, poporul lui Goliat si al Dalilei, a iesit la lumina secolului XXI serios imbunatatita.

Alexandru Mironov, Reabilitarea filistinilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s